Loading...

鑫 洋 百 景 - 山 城 靜 謐

Xin Yang Bai Jing - Serenity in the Mountain Town

鑫洋百景-山城靜謐

點燃引擎駕車離開那都市的匆忙,將人車噪音一幕幕拋諸腦後,放慢速度駛向疊嶂青巒,沿途中林蔭樹影蕭蕭,指引著心之所向的閣樓居所。

Ignite the engine, drive away from the hustle and bustle of the city, and get rid of the noises from people and vehicles. Slow down as you drive to layer upon layer of green hills. Accompanied by the wavering trees of the forest along the way, you are led to the residence of heart’s desire.

台灣,台北 / 167坪 / 鑫洋建設

白日俯靠陽台遠眺煙雲蒼茫,夜裡,皎潔月光高掛夜空閃耀著無聲的萬家燈火,屋裡,那玻璃磚牆閃爍著搖搖火光,一刻不消停,點燃家的溫暖,鬆懈心靈。



In the day, lean on the balcony and overlook the vastness of clouds. In the night, enjoy the bright moonlight high hung in the sky and the quietly glittering night view. In the house, the flame flickers in the glass brick wall without any stop, lighting up the warmth of a home and relaxing mind.

此座複層住宅空間位於建築頂樓,上下樓層皆有軒敞陽台、露台可俯瞰新店的市井青山,屋內透過樓層分佈,格局規劃為下層公共空間,上層主人臥室的豪宅,隨著樓梯串連,創造垂直流動的生活端景。



The maisonette is located on the top floor of the building. Both upstairs and downstairs have the spacious balcony and terrace to overlook the cityscape and green hills of Xindian. As for the layout of the luxurious residence, the downstairs is arranged as the public space, and the upstairs is the owner’s master bedroom. The staircase connects and creates the vertical flowing end view of life.

客廳、餐廳與廚房此些公共區域在玄關後筆直排列,開放式的室內設計讓空間寬敞連結,流暢,通透,並藉由落地窗所引入之天際線景觀由內而外地輝映自然。沒有過多的色彩與裝飾性語彙,不刻意張揚的設計線條,全都隱藏在黑白與灰的色調之中。



In the public area, the living room, dining room, and kitchen are in a straight line behind the entrance. The open interior design connects the broad space smoothly. The view of skyline introduced indoors through the French window reflects nature. Without too much colors, decorative lexicons, and deliberate show-off, the design lines are all hidden in the black, white, and grey tones.

客廳設計卡拉拉白大理石為背景,亮麗卻低調的精緻紋路有旅店般的悠閒,與之搭配的灰白天花板流露寧靜,不同於磐多魔地板具有手作的樸質,此種粗獷與精緻大理石形成肌理上的對語。



In the design of the living room, the Bianco Carrara marble is used as the background. The beautiful but low-profile exquisite pattern has the leisurely feel of a hotel. The off-white ceiling gives forth serenity different from the handmade rusticity of Pandomo floor. The coarseness strikes a conversation of textures with the exquisite marble, highlighting the design of the large ink-color island of the kitchen.

廚房設計偌大墨色中島設計於此之間跳脫而出,又與客廳另一端的大型露台對影,充滿綠色植栽與戶外家具的渡假氛圍,在城市裡偶然獨有,呼應遠方的城市景致,讓自然與現代都會應相襯映,引申出這座樓閣住宅的景觀優勢。



On the opposite of the living room is the large terrace with green plants and patio furniture full of the vacation atmosphere. The exclusive space in the city in the background of the cityscape in the distance is a perfect match of nature and modern urban life, fully showing the residence’s landscape advantage.

在都市景觀圍繞的住宅內,客廳背對窗景,眼前所見是玻璃磚堆砌而成的晶透磚牆。玻璃磚在砌築過程中刻意添加不少巧思,牆面看似排列齊整,實則有縱橫錯位的玻璃磚時而突出,讓光影於此之上演示多重變幻,讓磚牆在架高台階上,如同劇場式舞台展演著。而牆面底部置入象徵凝聚家人的壁爐,酒精式爐火在牆面溫暖地閃爍,紅橙暖色染上玻璃磚面,添加光影變化也為空間挹注幾許暖意。



In the residence surrounded by the cityscape, the window view in the background of the living room is composed of the crystal glass brick wall. In the process of construction, the use of glass bricks adds some ingenuity meticulously. The wall looks orderly, but there are actually glass bricks sticking out irregularly so that there will be multiple changes of light and shadow. The brick wall on the elevated step stages on a theatrical show. On the bottom of the wall is the fireplace symbolizing family cohesion. As the alcohol flame flickers in the wall and the red and orange colors dye the glass brick, the changes of light and shadow bring some warmth to the space.

玻璃磚牆後的墨色樓梯如同家的舞台場景,任由居住者上下徘徊,演出這場名為生活的剪影。向上拾級,經過一處開放書房區,才是進入主人臥房。



The ink-color staircase behind the glass brick wall is like the stage scene of the house, where the dwellers wandering upstairs and downstairs become part of the life scenes. Walking upstairs, you will see an open study area before entering the master bedroom.

臥室設計綠色帶有雲霧紋路的磁磚主牆呼應窗外露台的自然綠意,半開放衛浴與臥房融為一體,男女主人有各自的更衣間與洗手盆,淋浴間與廁所亦分別獨立,同時運用良好景觀優勢,讓浴缸位在泡澡時可以觀望景觀之處



In the design of the bedroom, the main wall paved with the green cloud-pattern tiles echoes with the natural greenness of the terrace out of the window. The semi-open bathroom is combined with the bedroom. The male and female owners have their individual walk-in closet and wash basin. The shower and toilet are also separate. By making use of the landscape advantage, the bathtub is arranged at the place to fully enjoy the view.

此所住宅的室內設計可說是為景而生,與景相伴,白天看盡層疊青山,夜晚則在月光下俯瞰城市萬家燈火。



The interior design of the residence depends on and accompanies the view. In the day, appreciate layer upon layer of green hills. In the night, overlook the glittering night view of the city in the moonlight.

相關影音報導: