Loading...

高 雄 都 廳 苑 - 流 雲 月 光

Cloud and moonlight

高雄都廳苑-流雲月光

當動人的琴音,從指間流瀉而出;
月光潺潺,流照在樂音與空間之中。
華枝春滿,天心月圓,
音符輕輕流淌過人生的皺摺與歲月的顛沛。
彷彿回到兒時向晚的黃昏,
輕拂面頰的淡淡花香,
天地之間,只有晚風、明月、琴聲和我。

When the moving piano sound flowing from the fingers; and the moonlight is gurgling, streaming among the music and space. Huazhi is full of spring, the heaven heart with full moon, and the music notes flow gently through the wrinkles of life as well the ups and downs of the years. It seems to go back to the dusk in childhood, with the faint fragrance of flowers on my cheeks. There is only the evening breeze, the bright moon, the piano sound and me between heaven and earth.

台灣,高雄 / 92坪 / 都廳苑

如果說音樂是演奏家的靈魂,那麼光影所帶來的景深與張力,就是一個空間的靈魂所在。人們聆聽音樂時,總不自覺地以聲音為中心圍繞成一個圈。



If it’s said that the music is the soul of a performer, the depth of field and tension brought by light and shadow are the soul of a space. When people listening to music, they always unconsciously circle around with sound as the center.

我們將一座史坦威三角演奏鋼琴,置於一個家的中心位置,完全開放式、無隔間的設計,塑造出寬敞遼闊的視覺。無論在空間中的任何角落,鋼琴都會是空間軸線的中心焦點。彷彿走進一座演奏廳,坐落於葡萄園式音樂廳的中央位置,每一位座席都環繞著舞台,所有的方向都將指向舞台中心。



We put a Steinway & Sons grand pianoforte in the center of a house. The design is completely open and has no partitions, creating a spacious and vast vision. No matter where in the space, the pianoforte will be the central focus of the space axis. It seems to walk into a concert hall, which is located in the center of the vineyard-style concert hall. Every seat surrounds the stage, and all directions will point to the center of the stage.

從客廳到演奏鋼琴區域,腳下地毯柔潤的腳感,總提醒著我們感知細微的差別。不是生存般的將就,而是體察細微的講究。我們在意就口茶杯的弧度與圓潤,讀書能有開窗見景的愜意角落;即便是呼吸的氛圍,都希望能有香味的靜謐。藝術結合著生活,牽引出居住者的五感六覺。



From the living room to the piano playing area, the soft foot feeling of the carpet always reminds us to perceive subtle differences. It's not survival-like coping, but observing subtle attention. We care about the radian and roundness of the teacup, and reading can have a pleasant corner to open the window and see the scenery; Even if the atmosphere of breathing, it hopes to have a quiet fragrance. Art combines with life, drawing out the five senses and six feelings of occupants.

在敞闊寬大的百坪空間,只規劃了一間房間,其餘都以開放空間,將尺度推進到最大層次。空間結構採用了傳統古建築院落式的「一進、二進、三進」的意象,隱藏式拉門在必要時可拉上作為區隔。寬闊無盡的視線,讓人們在空間中產生一種既分離又穿透,彷彿在美術館或博物館遊賞的錯覺,而視線最終停留的位置,總在精心營造的藝術視覺主牆上。



In the open and wide space with 100 sqf, onl y one room is planned, and the rest are open spaces, pushing the scale to the maximum level. The empty space structure adopts the image of "one entrance, two entrances and three entrances" in the courtyard style of traditional ancient buildings, and the hidden sliding door can be pulled up as a partition when necessary. The wide and endless vision makes people have the illusion that they are separated and penetrated in space, as if they were enjoying themselves in art galleries or museums, and the final stop of vision i s always on the precisely constructed main wall of artistic vision.

當動人琴音,從黑白鍵的指尖傾瀉而出,宛如一隻翩翩飛舞的蝴蝶,在空間中開展出乾淨、空靈,卻帶有一種恬淡自然的況味。聲音的從中心發散的輻射與流動,清亮地流淌在悠遠的夜空中,客廳端景自然清淺的大理石紋,宛若悠遠的天空,一輪明月,沉澱著清澄的微光,帶領觀者進入一座美學空間。



When the moving sound of the piano flow from black and white keys with fingertips, it is like the dancing butterfly, which develops clean and empty in the space, but it has a calm and natural taste. The radiation and flow of sound emanating from the center clearly flows in the distant starry sky. The natural and shallow marble pattern in living room is just like the distant starry sky, a bright moon, which precipitates a clear glimmer and leads the viewer into an aesthetic space.

如果開放空間是一座音樂廳,最特別之處莫過於鋼琴上方的雕塑天花板,穹頂的凹面宛若一件現代抽象的藝術作品,鑲嵌在一處幾乎沒有清晰邊界的空間之中。以特殊塗料創造出簡潔的造型,與自由而多彩的音樂產生共鳴,和諧地融入環境之中。



If the open space is a concert hall, the most special thing is the sculpture ceiling above the pianoforte. The concave surface of the dome is like a modern abstract art work, which is embedded in a space without clear boundary. Create a simple shape with special paint, resonate with free and colorful music, and blend into the environment harmoniously.

視覺是所有感官之中,最重要的壟斷者。我們用眼睛觀察世界,感受感官的繽紛美麗。藝術品所擁有第一眼的直觀衝擊力,就是藝術本身最好的詮釋。在本案空間中,藝術品被巧妙地安置在視覺端景的終點,讓居住者能在日常生活中,感受到藝術品靜靜散發出美的力量。就像音樂家聆聽來自內在的聲音,藝術品與空間中的人相互對話,作品的形式與精神主軸,更與擁有者的意識彼此相互輝映,成為擁有時間力量的作品。



Vision is the most important monopolist among all senses. We observe the world with eyes and feel the colorful beauty of senses. The first visual impact of artwork is the best interpretation of artwork itself. In the space of this case, the artwork is skillfully placed at the end of the visual end scene, so that the occupants can feel the power of beauty quietly emanating from the artworks in their daily life. Just as musicians listen to inner voices, the artwork talks to people in space, and the form and spirit of works mutually reflect with the consciousness of owners, which is becoming the works with time power.

廚房採用德國廚具,捨棄了傳統落地式的廚具壁面,懸浮式櫃體不但營造出整體的輕盈感,組合式的隱藏壁櫃。中島配置的不鏽鋼方框腳座,讓視覺效果顯得更輕盈、有穿透性,也能讓視覺更為簡潔,同時涵容廚房大量的電器與收納空間。避免油煙散佚的纖薄的細砂網拉門,在底層光線的映照下,呈現宛若銀絲的光澤透亮感,讓廚房也呈現出俐落簡潔的未來感。



The kitchen adopts the suspension cabinet of German LEICHT kitchen ware, which abandons the traditional floor-standing kitchen ware wall. The suspension cabinet not only creates the overall lightness, but also creates a combined hidden wall cabinet. The stainless steel square foot seat in island makes the visual effect appear lighter and more penetrating, and makes the vision more concise. At the same time, it accommodates a lot of electrical appliances and storage space in the kitchen. The slim fine sand net sliding door, which avoids the spread of oil smoke, shows a shiny and transparent feeling like silver silk under the reflection of the bottom light, which makes the kitchen also show a neat and concise future feeling.

如廊道般的視聽室,從鋼琴到主臥之間,以穿堂方式設計,為屋主的各種使用情境,達到絕佳的彈性配置。當來訪賓客共享視聽設備,只需要將對主臥走道的門扇闔上即可劃分公私領域;當屋主希望從私領域這端享受視聽室,只需面向公領域的門關上。如果使用情境是讓如果希望以更靜謐的方式,全然專注地享受聲光音質,將兩側的門扇關上,就是完美的私人影音劇院。



The audio-visual room like a corridor, from the piano to the master bedroom, is designed in a hall-through way, which can achieve excellent flexible configuration for various use situations of the owner. When visiting guests share the audio-visual equipment, they only need to close the doors of the master bedroom aisle to divide the public and private fields; When the owner wants to enjoy the audio-visual room from the private domain, he only needs to close the door facing the public do main. If you want to enjoy the sound and light quality in a quieter way, you can close the doors on both sides, which is the perfect private audio-visual theater.

主臥床頭以鍍鈦鐵件搭配皮革編織的垂簾,讓空間中多了幾分的柔軟,也帶來精品飯店的時尚質感。床頭邊几則是訂製作品,鐵鏽成分會讓表面隨著時間的流逝而出現變化,形成宛如自然畫作般卻不可預期的色澤和質感。



The bedside of the master bedroom has the dra pes made of titanium-plated iron pieces and woven leather, which makes the space a li ttle softer and brings the fashion sense of boutique hotels. The bedside tables are custom ized. Rust composition will make the surface change with the passage of time, forming unexpected color and texture like natural paintings.

主臥浴室以一個房間的大小作為配置,墨黑的馬賽克磁磚,以小巧細膩的線條感闊別以往對於衛浴空間的磁磚印象。洗手台以原木作為檯面基座,原生溫潤的木質保留了原始自然粗獷的生命樣貌。除了浴缸之外,特別在陽台設置一方淺水。讓主人在泡澡的時候,洗滌梳理身心的過程,還可以欣賞窗外的天光雲影,從水面映射吹拂而過,無論是水面靜止如鏡,或是清風吹皺池水。建築從未隔離自然,它在自然的風雨中給我們堅實的保護,在與自然呼應的心靈中,我們從未遺忘,心中對於宇宙萬物的共鳴與渴望。



The master bedroom bathroom is configured with the size of a room, and the dark black mosaic tiles are different from the previous tile impression of bathroom space with a sense of small and delicate lines. The washstand uses logs as the base of the table, and the original warm wood keeps the original natural rough appearance of five lives. In addition to the bathtub, one side of the balcony is specially set with shallow water. Let the host wash and comb the physical and mental journey while taking a bath, and enjoy the sky and clouds outside the window, blowing through the water surface, no matter the water surface is still as a mirror or the wind blows the pool water. Architecture has never isolated nature, it gives us solid protection in the natural wind and rain, and in the hearts that echo with nature, we never forget the resonance and longing for everything in the universe.

相關影音報導: