Loading...

富 邦 777 - 光 映 流 轉

The Reflection and Flow of Light

富邦777-光映流轉

日光將眼前的撲朔迷離漸顯清晰,那一室浸潤光影的工業寓所,藉由未經加工處理的原始材料創造了時光縮影,空間虛與實的交會,乃開敞設計幻逸之趣,轉身之際,皆能感受昔今交錯的復古情懷。

The sun clears all the obscurity. In the industrial style residence bathed in light and shadow, the unprocessed raw materials create the miniature of time. The encounter of abstractness and concreteness opens the fantastic and leisurely fun of the design. Feel the nostalgic feeling as you encounter the past and the present at the turn.

台灣,台北 / 47.6坪 / 富邦建設

從林蔭大道開往城市近郊,在陽光普照的靜謐山麓中,覓得一處富藏性格的現代工業風寓所,室內與窗景,鐵件磚牆與盎然綠意形成粗獷細膩的對比,讓視覺朝兩向水平綿延而去,看見家的全景,無形間消弭室內結構體的剛性。



Driving from the boulevard to the outskirts of the city, you’ll find a modern industrial style residence full of personality standing at the quiet foothill in the sun. The iron pieces and brick walls of the interior and the vivid greenness of the window view make a contrast between coarseness and exquisiteness. The complete view of the house can be seen as the sight is extended to both sides horizontally, which naturally reduces the rigidity of the interior structure.

原始磚牆與鐵件格櫃於客廳裡遙相對望,衍生工業風設計的極致張力。未上漆的鐵件金屬在光線折射下,讓深不見底的墨色浮現方格光影,等分的層次,延伸表現於周圍鐵件玻璃門,伸縮收合的玻璃門片是調配開放式空間的靈巧設計,取代實牆,穿透陽光形成虛實框景,將後方臥室與儲藏間藏匿於無形。



The original brick walls and iron shelves in the living room create the utmost tension of the industrial design. In the light, the unpainted iron pieces reflect the checkered shadow on the dark ink color. The equally divided layers extend to the nearby iron frame glass door. The retractable glass door is the flexible design to rearrange the open space. It replaces the wall so that sunlight can shine in to form the frame view and the bedroom and storage room can be hidden behind.

老式磚牆刻滿風霜喚醒孩提回憶,那牆任光陰留下軌跡,隨時間醞釀溫潤歲月,當磚牆與鐵件金屬兩相呼應,質樸雅致的灰色特殊塗料是背景,也是銜接彼此的橋樑,消除天花板樑線的壓迫感,輕柔地襯托著這隅情感飽滿的室內設計。



The old-fashioned brick wall is a reminder of childhood memory engraved with the trace of time and recording the passage of long years. As it echoes with the iron pieces, the simple and elegant grey special coating is the background as well as the bridge connecting each other, eliminating the oppression from the beams on the ceiling and gentling supporting the interior design full of feelings.

磚牆前的土耳其藍沙發在工業主義裡點綴現代風格,連結開放式廚房。極簡俐落的廚房中,運用玻璃櫥櫃涵藏起慢磨機、烤箱、咖啡杯盤壺具,櫥櫃延續方格元素作為清透玻璃門,展示家中生活道具,讓日常成為框景之一。



The Turkey blue sofa in front of the brick wall embellishes the modern style in industrialism and connects the open kitchen. In the clear cut kitchen, the slow speed grinder, toaster, and coffee set are stored in the glass cabinet with the transparent glass door extending the checker element. The daily utensils are displayed to make daily life part of the frame view.

空間居中的中島連結餐桌,檯面以石材與木質交映自然,那餐廳吊燈細如劃過夜空中的流星,筆直而流暢的線條串連起整體空間,讓公領域的玄關、客廳、餐廳形成回字U型,俐落率性。



At the center of the space, the island connects the dining table. The surface is made of the natural stone and wood. The hanging light at the dining room is as thin as the shooting star in the night sky. The straight and smooth line connects the overall space. The entrance, living room, and dining room of the public field form a double U shape in the clear and simple way.

有別於公領域的粗獷性格,小孩臥房裡充滿溫暖童趣。臥房以原木質感搭配純白,臥床尾端設計一道孩子最喜愛的攀岩牆,為了讓孩子攀爬觸摸時能夠獲得柔軟觸感,岩點同樣使用原木,漆上粉嫩色系創造一牆繽紛。



Different from the roughness in the public field, the children bedroom is full of warm childish fun. In the bedroom, the wood texture accompanies the pure white. The kid’s favorite climbing wall is designed at the end of the bed. The wood climbing holds are used to give the soft texture when children touch and climb and painted with soft colors to create a wall of splendor.

衛浴空間的磁磚鋪敘是這處寓所裡的壓軸意趣。主臥房以半開放設計連結衛浴,石板質感的電視主牆呼應木質,而洗臉檯則以人字拼磁磚詮釋復古況味,呼應公共衛浴空間裡頭的白色復古花磚,磚緣不規則的殘損輝映歲月刻痕,暈染的色澤搭配復古磚的花紋層遞浪漫情懷。



The tiles paved in the bathroom are the climax of the residence. The semi-open design of the master bedroom is connected to the bathroom. The stone texture of the TV wall goes with the wood. The herringbone tiles of the washbasin interpret the nostalgic style and match the white vintage tiles in the public bathroom space. The irregular tile edges reflect the traces of time. The gradation of colors together with the vintage tiles gives forth the romantic feeling and brings the past exquisiteness to modern time.

昔日精緻的情感穿越至現代,以工業風重新詮釋,讓家的情緒流轉於金屬、磚牆、原木之間,使每道框景都是一處耐人尋味。



The reinterpretation of the industrial style creates the family atmosphere among metal, brick wall, and wood to make every frame view thought-provoking.